Zelf een ongeluk veroorzaakt?

Het is tien minuten voor sluitingstijd van de supermarkt vlakbij jouw huis. Je besluit nog gauw naar de winkel te rennen om ontbijt in huis te halen. Je slaat de hoek om en knalt met volle vaart tegen jouw 80-jarige buurvrouw aan die haar hondje aan het uitlaten is. Ze loopt met een stok, maar die kan niet voorkomen dat ze door de botsing op de grond valt. Gelukkig is ze nog aanspreekbaar, maar ze heeft wel een wond op haar hoofd en breekt haar heup. Zelf kreeg je de punt van haar stok in je ribben, waardoor er een aantal gebroken zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje… Of om de hoek in dit geval. En het vervelende is: het is nog je eigen schuld ook.

Letselschade door eigen schuld

De bovenstaande situatie is een voorbeeld van letselschade waarbij je als slachtoffer (deels) zelf verantwoordelijk bent voor het ontstane letsel van, in dit geval, zowel jezelf als jouw buurvrouw. Kort gezegd, is hier sprake van ‘eigen schuld’. Je hebt door eigen schuld het letsel zelf (mede) veroorzaakt of verergerd door niet goed op te letten of onvoorzichtig te zijn. Andere voorbeelden zijn autorijden zonder gordel, meerijden met iemand die te veel wijn heeft gedronken, deelnemen aan een bokswedstrijd of roekeloos rijden.

Kleine moeite, groot gebaar

Uiteraard wil geen gezond iemand zichzelf schade veroorzaken, laat staan een ander. Gebeurt dat dan toch, dan wordt het belang van het goed ‘afronden’ van het contact met andere betrokkenen bij het ongeval, nog wel eens onderschat. Wekelijkse kaartjes zijn daarbij geen must, maar af en toe vragen hoe het gaat, wellicht een bosje bloemen sturen of afgeven… Het zijn relatief kleine handelingen die voor een ander veel betekenen en veelal een hoop boosheid, frustratie en onbegrip bij het (andere) slachtoffer wegnemen. Bijkomend voordeel is dat het zakelijk afwikkelen van de schade daardoor waarschijnlijk met meer wederzijds respect en geduld kan plaatsvinden.

Volledige, minder of geen schadevergoeding

Loop je, als je (mede) door jouw eigen toedoen letselschade hebt opgelopen, elke vorm van schadevergoeding van een verzekeraar mis? Dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Om voor de volledige schadevergoeding in aanmerking te komen, moet jouw eigen, onoplettende gedrag geen invloed hebben gehad op de uitkomst. Neem bijvoorbeeld de bijrijder die geen autogordel draagt. Als de automobilist tegen een boom rijdt en de bijrijder door het ongeluk in de knel raakt en zijn arm breekt, was dat ook gebeurd als hij de gordel wél had gedragen. Anders is het als de bijrijder tegen de voorruit beland met zijn hoofd en daardoor hersenletsel heeft opgelopen. Het kan zo zijn dat deskundigen dan vaststellen dat het letsel niet was ontstaan bij het dragen van een autogordel en dat de bijrijder dus een deel van de schade zelf moet betalen.

De bestuurder van de auto zal vermoedelijk geen recht hebben op enige vorm van schadevergoeding wanneer hij zelf onoplettend in het verkeer is en op zijn voorganger rijdt. Met een aanvullende schadeverzekering voor inzittenden (‘SVI”) heb je overigens wel recht op een vergoeding voor schade aan persoonlijke eigendommen en voor letsel. Dit geldt voor de bestuurder indien hij deze verzekering heeft afgesloten. Alle medepassagiers kunnen hun schade, ongeacht wiens schuld de aanrijding is, verhalen op de WA-verzekeraar van de auto. Zij zijn immers een schuldloze inzittende.

Een zogenaamde zwakke verkeersdeelnemer kan bovendien enkel in zeer uitzonderlijke gevallen volledig aansprakelijk gesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk waarbij een automobilist en een voetganger betrokken zijn, al liep de voetganger door een rood stoplicht. In beginsel zal de automobilist in dat geval voor minimaal vijftig procent van de schade aansprakelijk zijn. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zal dit niet het geval zijn.

Context van de letselschade

Of, en in hoeverre, eigen schuld ook consequenties heeft voor de hoogte van de te ontvangen schadevergoeding hangt ook in sterke mate van de context af. Bij een bedrijfsongeval bijvoorbeeld, is de werkgever vrijwel altijd volledig aansprakelijk, zelfs als je tijdens het snijden van kaas met een collega staat te kletsen en daardoor met je vingers in de snijmachine terechtkomt. De werkgever is namelijk verplicht om een veilige werksituatie te creëren en die verplichting gaat ver. De werkgever zal aan moeten tonen volledig aan zijn zorgplicht te hebben voldaan.

Als een dier letsel bij een ander veroorzaakt, is de eigenaar van het dier bijna altijd aansprakelijk. Dat eigendom aansprakelijkheid met zich brengt, geldt eveneens voor gebrekkige opstellen, oftewel gebouwen of wegen met gebreken, zoals een kuil in een weg waardoor jij letselschade oploopt. Ligt die weg in een dorp, dan is bijvoorbeeld de gemeente aansprakelijk.

Raak je betrokken bij een ongeval en is dat (ten dele) jouw eigen schuld? Informeer dan dus goed of je volledig verantwoordelijk bent voor het betalen van de daaruit voortkomende letselschade. Maar bovenal: vraag even hoe het gaat met de ander!

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!