Schade door aanrijding met zelfrijdende auto’s

Anno 2018 komt het tijdperk voor zelfrijdende auto’s steeds dichterbij. Een ontwikkeling waardoor men de pedalen niet meer hoeft aan te raken tijdens het rijden. Een mooie ontwikkeling in de techniek, maar wat als er een ongeval plaatsvindt waar een zelfrijdende auto bij betrokken is?

Eerste ongeval met zelfrijdende auto’s

Ondanks het feit dat de zelfrijdende auto’s zo zijn ingesteld dat de auto’s automatisch optrekken, een veilige afstand houden van voorgangers en met sensoren gevaar kunnen detecteren, blijkt dat het ontstaan van een ongeval niet is uitgesloten. Helaas is de theorie dat zelfrijdende auto’s ongelukken niet uitsluiten, bevestigd in de praktijk. Zo heeft er in 2016 een dodelijk ongeval plaatsgevonden in Florida. De bestuurder van het voertuig, welke op dat moment zelfrijdend reed, is bij het ongeval om het leven gekomen. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeval heeft plaatsgevonden doordat zowel de bestuurder als het detectiesysteem van het voertuig een aanhanger van een vrachtwagen niet hadden gezien. Daardoor is er door het voertuig niet geremd, bij het ongeval kwam de bestuurder van het voertuig om het leven. 

Regels in Nederland

Indien een ongeval zich verwezenlijkt zal de aansprakelijkheidsdiscussie gaan spelen. Is de bestuurder van het voertuig aansprakelijk of de producent? Als uitgangspunt kan worden genomen dat de bestuurder van het voertuig aansprakelijk is, indien hij het voertuig ook daadwerkelijk bestuurt. Wanneer een ongeval ontstaat door een systeemfout, is de producent van het voertuig aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval. Voorheen bevonden zich in Nederland louter zelfrijdende auto’s met testrijders op de wegen. Per oktober 2015 heeft het RDW goedkeuring gegeven voor een nieuw autopilot-systeem. Dit houdt in dat auto’s bepaalde manoeuvres zelfstandig kunnen uitvoeren, zoals inparkeren. Wel moeten bestuurders in Nederland bij zelfrijdende auto’s conform Europese regelgeving soevereiniteit over het voertuig behouden. Meer informatie vindt u bij de Rijksoverheid

Het grootste percentage van ongelukken die hedendaags plaatsvinden, worden veroorzaakt door een menselijke fout. Uit onderzoek is gebleken dat zelfrijdende auto’s de veiligheid in het verkeer bevorderen, waarmee we wellicht kijken naar een toekomst waarin minder verkeersongevallen plaatsvinden. De vraag blijft of de consument er al aan toe is om zich over te leveren aan de technologie?

Contact 

Mocht u letselschade oplopen ten gevolge van een aanrijding met een zelfrijdende auto, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Smart Letselschade. Onze juristen staan u graag te woord en wij helpen u graag bij het verhalen van de schade. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via deze link, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Lammermarkt 57a te Leiden.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!