Letselschade bij festivals

Over enkele weken begint de lente al en start het festivalseizoen. Ieder jaar worden er in Nederland honderden festivals georganiseerd. Veel Nederlanders gaan met veel plezier naar festivals. Maar waar u waarschijnlijk niet bij stil staat, is dat ook op een festival een ongeval in een klein hoekje schuilt. U struikelt over losliggende snoeren, u wordt onder de voet gelopen bij een te krappe in- of uitgang, u komt ten val door een losliggende plank in de dansvloer, u loopt gehoorschade op door een te hoog geluidsniveau. Soms gaat het zelfs vreselijk mis: denk aan het Monster Truck Event in Haaksbergen of het noodweer tijdens het Pukkelpop Festival. Hoe zit het dan met uw letselschade? Hierbij kunnen veel vragen rijzen. Kunt u uw schade verhalen? Wie kunt u aansprakelijk stellen voor uw letselschade? In welke gevallen is de organisator van het festival aansprakelijk en in welke gevallen niet?

Zorgplicht

Evenementen zoals festivals brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Er worden aan festivals hoge veiligheidseisen gesteld. De organisator heeft een vergaande ‘zorgplicht’ ten opzichte van toeschouwers en deelnemers. Hij heeft de verantwoordelijkheid ervoor zorg te dragen dat het festival goed verloopt.

Kelderluik-criteria

Of de organisator aansprakelijk is, hangt af van de vraag of hij zijn zorgplicht heeft geschonden. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de vier “kelderluik-criteria” die de Hoge Raad heeft vastgesteld in een zaak waarbij een bezoeker van een café door een openstaand kelderluik viel. Deze criteria zijn:

  • Hoe groot is de kans dat iemand niet oplet of onvoorzichtig is?
  • Hoe groot is de kans dat hierdoor ongelukken ontstaat?
  • Hoe ernstig kunnen de gevolgen van eventuele ongevallen zijn?
  • Was het mogelijk om veiligheidsmaatregelen te nemen? Hoe gemakkelijk of bezwaarlijk zou dat zijn geweest?

Bij iedere situatie moeten de specifieke omstandigheden en de exacte toedracht worden onderzocht. 

Contact

Wij hopen uiteraard dat u onbezorgd van het festivalseizoen kunt genieten, maar mocht u toch een ongeval overkomen, dan helpen wij u graag bij het beantwoorden van uw vragen. Indien u letselschade heeft opgelopen tijdens een festival, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen met Smart Letselschade. Onze juristen staan u graag te woord en wij helpen u graag bij het verhalen van de schade. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via deze link, zodat wij contact met u kunnen opnemen. 

Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Lammermarkt 57a te Leiden. Vanaf 19 maart 2018 is de Stationsweg 32 te Leiden ons nieuwe adres.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!