Letselschade bij kinderen in het verkeer

De winter zit er bijna op, het voorjaar komt er aan en veel kinderen kunnen weer lopend of op de fiets naar school. Dat betekent dat het weer drukker wordt op de weg. Het is belangrijk om dan extra aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid. Wist u dat kinderen door middel van wet- en regelgeving extra beschermd zijn en dat andere verkeersdeelnemers sneller aansprakelijk zijn als het ongevallen betreft waarbij kinderen het slachtoffer zijn geworden?

Letselschade bij kinderen ten gevolge van ongevallen in het verkeer

Als een kind onder de 14 jaar letselschade heeft opgelopen in het verkeer, wordt zijn of haar letselschade altijd voor 100% vergoed. Dat geldt ook voor de situaties waarin het ongeval feitelijk is ontstaan door toedoen van een kind. In de Nederlandse wetgeving gaat men uit van het principe dat andere verkeersdeelnemers extra oplettend dienen te zijn als zij in het verkeer kinderen onder de 14 jaar oud treffen.  

Met andere woorden, de rechter gaat ervan uit dat een kind onder de 14 jaar nooit ‘schuld’ kan hebben aan een verkeersongeval. In het geval de letselschade het gevolg is van een gemotoriseerde verkeersdeelnemer, zal de WAM-verzekeraar van de automobilist die het ongeval heeft veroorzaakt de letselschade van het kind moeten vergoeden. 

Gevolgen van letselschade

Vanwege de jonge leeftijd van een kind kan het zo zijn dat eventuele blijvende gevolgen van het letsel pas op latere leeftijd, wanneer het kind volgroeid is, kenbaar worden. Soms is het pas mogelijk om de letselschade definitief vast te stellen als het kind volwassen is.

Bovendien is het zo dat de, voor het kind bedoelde, letselschadevergoeding op een aparte ‘beschermde’ bankrekening moet worden gestort, de zogenaamde BEM-rekening. Het kind heeft daar zelf pas toegang toe na zijn of haar 18e jaar.

Contact

Mocht uw kind letsel oplopen ten gevolge van een ongeval, dan helpen wij u graag bij het beantwoorden van uw vragen. Vooral bij letselschade van kinderen is het van belang dat u deskundige hulp inschakelt. De vaststelling van letselschade bij kinderen is complex en kan emotioneel veel impact hebben op alle betrokkenen (niet alleen op de kinderen zelf, maar ook op de ouders en overige familieleden) en er zijn veel aspecten waaraan moet worden gedacht. Wij staan u graag bij. 

U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via deze link, zodat wij contact met u kunnen opnemen. Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Lammermarkt 57a te Leiden. Vanaf 19 maart 2018 is de Stationsweg 32 te Leiden ons nieuwe adres.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!