Wat is letsel en wat kun je doen bij letselschade?

‘Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.’ Het is zomaar een willekeurige zin uit een gemiddeld krantenartikel. Maar wat is letselschade nu eigenlijk? En kun je psychische klachten ook als letsel beschouwen? In dit artikel leggen we het allemaal uit. We gaan in op de begrippen 'letsel' en 'letselschade' en leggen je uit welke soorten letsel er zijn. Hoe ontstaat letsel en wat kun je doen als je letsel hebt opgelopen?

 

Wat is letsel?

Zoek je het woord letsel in het woordenboek op, dan vind je daar verschillende synoniemen zoals verwonding en kwetsuur. Een letsel hoeft geen klachten te geven. In de praktijk zal bijna iedere verwonding, of beschadiging van het lichaam zoals we dat ook wel noemen, onder het begrip letsel vallen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld botbreuken, open wonden of verwondingen aan het lichaam.  

Het is daarbij belangrijk om ook even in te gaan op psychisch letsel. In veel gevallen is psychisch letsel aan de buitenkant niet zichtbaar. Als je iemand goed kent, zal je misschien merken dat iemand niet zichzelf is, maar als je bij de supermarkt in de rij staat, kun je in de meeste gevallen niet inschatten of de andere personen in de rij neerslachtig, depressief, gestrest of angstig zijn. Psychisch letsel is vaak moeilijker waar te nemen, maar dat betekent niet dat het er niet is. Bij letselschadezaken is het daarom belangrijk om ook rekening te houden met psychisch letsel.

Welke soorten letsel zijn er?

Letsel is er in alle soorten en maten. Hiervoor vertelden we je al dat iedere beschadiging van het lichaam die je klachten geeft, valt onder de noemer letsel. Van de kleinste schaafwond tot een gebroken been, van hoofdletsel tot een snee en van een whiplash tot een posttraumatische stressstoornis, het zijn allemaal vormen van letsel. Het is dan ook niet toevallig dat in de woorden heupletsel, hersenletsel, beenletsel, armletsel, en nekletsel allemaal het woord letsel voorkomt. Letsel is dus een heel ruim begrip.

Hoe kan letsel ontstaan?

Veruit het meeste letsel ontstaat door een ongeluk. Dat kan een ongeluk thuis zijn, maar ook in het verkeer, tijdens werktijd, door een dier of tijdens een medische ingreep. Als iemand anders aansprakelijk is voor het letsel, dan kun je de letselschade op die persoon of instantie verhalen.

Letselschade door een bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval kan het zo zijn dat de werkgever aansprakelijk is voor het letsel. Bij bedrijfsongevallen is daar trouwens al snel sprake van. De werkgever moet dan een schadevergoeding voor de letselschade betalen.

Letselschade door een medische misser

Maar ook als je naar het ziekenhuis gaat voor een amputatie van je been en ze amputeren per ongeluk je verkeerde been, is er sprake van letselschade. Ook bij medische missers kun je dus een letselschadevergoeding claimen.

Letselschade door een verkeersongeval

Veruit de meeste mensen koppelen letselschade aan verkeersongelukken. Dagelijks gebeuren er honderden verkeersongelukken in Nederland. Als er daarbij sprake is van letselschade én van een aansprakelijke partij, dan kan het slachtoffer de letselschade verhalen op die partij. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er een SVI (Schade Verzekering Inzittenden) op de auto is afgesloten. Hiermee kun je bij eenzijdige ongevallen ook schade verhalen. Ben je inzittende van een auto en heb je schade opgelopen? Dan kun je altijd terecht bij de WA van de bestuurder.

Bij letselschade gaat het altijd om een persoon die het letsel oploopt. Als je een verkeersongeluk met de auto krijgt, dan kan de auto als een harmonica in elkaar gedrukt zijn, maar dan valt dit niet onder letselschade. De letselschade is in dit geval alleen het letsel dat jijzelf door het ongeluk oploopt. Omdat letselschade altijd gaat over de schade aan een persoon, spreken we ook wel van personenschade. Materiële schade aan bijvoorbeeld vervoersmiddelen, valt dus altijd buiten de letselschade.

Materiële en immateriële letselschade

Daarbij moeten we wel een belangrijke kanttekening plaatsen: binnen de letselschade kennen we ook de term ‘materiële schade’. Hiermee bedoelen we niet de schade aan materialen, maar hiermee bedoelen we alle schade die in geld uit te drukken is. Als je voor je behandeling een rekening van het ziekenhuis krijgt, dan weet je precies wat die behandeling gekost heeft. Dit valt dan onder de materiële letselschade. Ook hulp in de huishouding, inkomensverlies of aanpassingen in huis zoals een traplift, vallen onder de materiële letselschade.

Is het een stuk minder duidelijk wat iets kost, omdat je bijvoorbeeld sinds het ongeval last hebt van angstklachten en herbelevingen of ben je emotioneel een wrak sinds het ongeluk, dan is daar moeilijker een bedrag aan te hangen. Alle letselschade waar geen overduidelijk prijskaartje aan te hangen is, noemen we immateriële letselschade. Voor de immateriële letselschade kun je smartengeld claimen.

Wat kun je doen als je letsel hebt opgelopen?

Ben je betrokken geraakt bij een ongeval en vermoed je dat iemand anders – of een verzekeraar – hiervoor aansprakelijk is, dan kun je mogelijk de schade verhalen. Het is dan wel verstandig om een letselschadespecialist in de arm te nemen. Een letselschadespecialist staat je bij gedurende de hele procedure.

Maar ga voordat je contact opneemt met de letselschadespecialist altijd eerst langs de huisarts of een andere medisch specialist. Het is niet alleen belangrijk voor de verzorging van het letsel, maar het is ook belangrijk dat een onafhankelijke (medische) partij vastlegt wat het letsel als gevolg van het ongeluk is. Als je hiertoe in staat bent, probeer dan ook altijd foto’s te maken van het letsel. Dit maakt het in de letselschadeprocedure makkelijker om aan te tonen dat het letsel is ontstaan als gevolg van het ongeval.

Letselschade-afhandeling kan lang duren

Omdat in veel gevallen nog niet direct na het ongeval in te schatten is wat de omvang van het letsel is, zijn letselschadezaken vaak langlopend. Je weet namelijk nog niet of het letsel blijvend is en of er als gevolg van het letsel complicaties optreden. Daarnaast zoeken verzekeraars tot op de bodem uit wie er aansprakelijk is en welk bedrag precies moet worden uitgekeerd.

Zeker als je gewond bent, heb je wel iets anders aan je hoofd dan al dat regelwerk en zit je ook niet op getouwtrek van de betrokken partijen te wachten. Het is dan fijn als iemand met verstand van zaken dit voor je uit handen neemt. En letselschade-expert helpt je bovendien om al het relevante letsel mee te nemen. Bij bijvoorbeeld een opgelopen gebroken been of andere breuk, letten wij op of er geen toekomstige risico's aanwezig zijn. Eventuele risico's bespreken wij altijd met onze medische adviseurs, zodat er geen klachten of iets dergelijks gemist worden. Daarnaast controleren wij altijd hoe het psychisch met een cliënt gaat. 

Het is daarbij goed om te weten dat het inschakelen van een letselschadespecialist voor jou als slachtoffer kosteloos is. De kosten van de dienstverlening zijn namelijk onderdeel van de letselschadeclaim en deze kosten worden dus verhaald op de aansprakelijke partij.

Naar het overzicht
Y. van der Geur

Y. van der Geur

Teammanager

06 - 82 12 54 07
yvonne@smartletselschade.nl 

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!