Vuurwerkschade

Het jaar 2017 is alweer voorbij. 2018 is weer ingeleid met veel (spectaculair) vuurwerk. Ondanks alle beste wensen die worden uitgesproken, heeft een jaarwisseling helaas ook een keerzijde. De schade die 1 januari telt, loopt jaarlijks op tot miljoenen euro's. Volgens het CBS bracht onder andere het millennium van 2010 een totale particuliere schadelast van circa 20,7 miljoen euro met zich mee.

Geen vuurwerkverbod
Door de jaren heen is het vuurwerk zwaarder en gevaarlijker geworden. Een algeheel vuurwerkverbod is momenteel nog niet aan de orde. Wel is het zo dat gemeenten locaties mogen aanwijzen waar rond de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken. Schending van zo'n algemene plaatselijke verordening kan een boete van enkele honderden euro's met zich meebrengen.

Vuurwerkschade
Mogelijk heeft u op 31 december klokslag middernacht buiten geproost met uw naasten, vuurwerk bewonderd en genoten van het verdere verloop van uw avond. Uiteraard zult u daarbij de benodigde voorzichtigheid in acht hebben genomen door bijvoorbeeld op een veilige plek te gaan staan of een vuurwerkbril te dragen. Helaas is vuurwerk niet altijd even voorspelbaar als men verwacht. Het vuurwerk ontsteekt bijvoorbeeld niet (zoals verwacht) of wordt verkeerd geïnstalleerd, wat ernstig letsel tot gevolg kan hebben. Men kan gewond raken doordat een vuurpijl omslaat, men te dicht bij vuurwerk - dat niet werd opgemerkt - staat of slachtoffer wordt van de welbekende 'voetzoeker'. Ook kunnen harde knallen gehoorschade met zich meebrengen.

Hoe zit het vervolgens met de letselschade die vervolgens ontstaat? Kan men schadevergoeding vorderen van degene die vuurwerk afsteekt? Hoe zit het met illegaal vuurwerk? Stel dat de schade verhaald kan worden, is de persoon die het vuurwerk afsteekt dan veelal aansprakelijk? Of moeten wij ons dan richten tot de persoon die het vuurwerk heeft aangeschaft? Wat nu als het onduidelijk is wie het betreffende vuurwerk heeft afgestoken? Hoe zit het met de producent van illegaal vuurwerk, kan deze worden aangesproken voor de ontstane schade? En wat als kinderen (illegaal) vuurwerk afsteken en letselschade oplopen, zijn hun ouders dan aansprakelijk

De antwoorden op bovenstaande vragen hangen uiteraard af van de omstandigheden van het geval. De persoon die vuurwerk afsteekt, is daarbij niet zonder meer aansprakelijk voor de (letsel)schade die door zijn vuurwerk wordt aangericht. Letselschade door vuurwerk brengt veelal hoge kosten met zich mee en de vaststelling van aansprakelijkheid laat ruimte voor eigen schuld. Het is daarom van belang dat u zich laat bijstaan door een goede jurist.

Mocht u onverhoopt slachtoffer zijn geworden van vuurwerk, willen wij u adviseren om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld foto's en filmopnamen en noteer de gegevens van de persoon die het vuurwerk afstak.

Contact 

Indien u letselschade heeft opgelopen door vuurwerk, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Smart Letselschade. Onze juristen staan u graag te woord en wij helpen u graag bij het verhalen van de schade. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 0800-3100003. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via deze link, zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uiteraard bent u ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur en donderdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur aan de Lammermarkt 57a te Leiden.

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!