Fatbikes onder vuur: ANWB is gestopt met verzekeren

Fietsen over ruig terrein is een populaire activiteit die je perfect kunt doen met een fatbike. Je kent ze vast wel, die snelle elektrische fietsen met dikke en brede banden. Sinds de opkomst van de fatbikes, is deze trend alleen maar toegenomen. Daardoor zijn het aantal ongevallen flink toegenomen en zo ook het aantal letselschades door fatbikes.

Fatbike verzekering

Waarom stopt de ANWB met fatbikes verzekeren?

De ANWB is gestopt met het verzekeren van de fatbikes. De diefstalverzekering is beëindigd, omdat ze zo vaak worden gestolen dat de schadelast te groot wordt.

Volgens de ANWB is de belangrijkste reden voor deze beslissing de groter wordende populariteit van fatbikes. De vereniging heeft gemerkt dat het aantal ongelukken en schadeclaims met fatbikes sterk is toegenomen. Om deze reden kiest de ANWB ervoor om geen verzekeringen meer aan te bieden voor deze specifieke fietsen.

Het besluit van de ANWB heeft veel discussie veroorzaakt. Sommige fatbike liefhebbers begrijpen de beslissing en zijn het eens met het beperken van de risico's. Anderen zijn teleurgesteld en vinden dat de ANWB juist een rol zou moeten spelen in het stimuleren van veilig fatbike gebruik.

Geen helmplicht voor fatbike gebruikers

Een belangrijk discussiepunt rondom fatbikes is het ontbreken van een helmplicht. Hoewel het dragen van een helm sterk wordt aangeraden, is het niet verplicht. Dit leidt tot zorgen over de veiligheid van de fietsers. Vooral op ruig terrein waar valpartijen vaker voorkomen.

Het niet verplicht stellen van een helm roept vragen op over wie er verantwoordelijk is bij een ongeluk. Is de fietser zelf aansprakelijk, ongeacht de omstandigheden? En wat gebeurt er als een fatbike gebruiker een andere weggebruiker verwondt?

Aangereden door een fatbike

Slachtoffers van ongevallen waarbij fatbikes betrokken zijn, hebben ook een rol gespeeld in het besluit van de ANWB. Er zijn verschillende incidenten gemeld waarbij fietsers zijn aangereden door fatbike rijders. Dit betekent niet dat alle fatbike gebruikers roekeloos zijn, maar leidt wel tot bezorgdheid over de veiligheid van andere weggebruikers.

De ANWB heeft aangegeven dat ze de veiligheid van hun leden willen waarborgen en dat het toenemende aantal ongevallen met fatbikes dit moeilijker maakt. Daarom hebben ze ervoor gekozen om geen verzekeringen meer aan te bieden voor deze fietsen.

Is een fatbike een motorvoertuig?

Er is ook discussie ontstaan over de classificatie van fatbikes als motorvoertuigen. Fatbikes worden aangedreven door spierkracht, maar sommige varianten hebben een elektrische motor. Dit leidt tot vragen over de toepassing van verkeersregels en de vereiste verzekeringen. De ANWB heeft besloten dat de risico's en onduidelijkheden te groot zijn. Voor fatbike liefhebbers is dit een teleurstellend besluit. Het betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor eventuele schade aan hun fiets. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet elke verzekeraar dezelfde beslissing heeft genomen als de ANWB. Daarom is het aan te raden om verschillende opties te onderzoeken voordat je op pad gaat met jouw fatbike.

Juridisch advies van Smart Letselschade

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden en risico’s van een fatbike? Of wat je moet doen bij een ongeval met een fatbike? Onze ervaren letselschadespecialisten helpen je graag verder. Neem voor advies vrijblijvend contact met ons op!

Naar het overzicht

Heb je zelf letselschade opgelopen en wil je worden bijgestaan door een belangenbehartiger?

Neem dan gerust contact met ons op via 0800-3100003 om de mogelijkheden te bespreken. Ook kun je jouw gegevens achterlaten zodat wij contact met je kunnen opnemen.

Uiteraard ben je ook van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op Dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en  Donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur  aan de Stationsweg 32 te Leiden

Neem contact op

Delen:

Recht op een vergoeding

Heb je letselschade opgelopen en wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Doe dan de check!

Doe de check!